Sport je in het Groen of in het Rood?

Elke dag heb je gedachtes in jouw hoofd. Dit kunnen gedachtes zijn die je kunnen helpen: ik ben de snelste in mijn sport, ik weet dat ik goed ben op school of ik ben goed in mijn werk. Deze gedachtes zijn behulpzaam. Heb je deze gedachtes dan zullen zij jou alleen maar helpen om nog beter te “presteren” in welke vorm dan ook. Jouw hersenen weten op dat moment dat jij dat gaat doen en bereiden zich daarop voor. Hierdoor gaat het ook goed. Nu zijn er niet altijd alleen maar behulpzame gedachtes. Hoe hard(op) je ook tegen jezelf zegt: “ik kan dit” merk je soms dat je eigenlijk voelt dat iets in jou zegt dat je het niet kan of dat een ander het beter kan. Dit zijn niet-behulpzame gedachtes of overtuigingen. Het kan ook zijn dat je iemand anders diep in jouw hoofd hoort roepen: “dat kan je nooit”. Deze gedachtes helpen jou niet bij het presteren. Jouw hersenen luisteren op dat moment niet naar “Ik kan het” wat je hard tegen jezelf zegt (bewuste brein), maar naar die anderen kleinere op de achtergrond stem (onderbewuste brein). Die van jou of die van een ander die zegt: “ik/je kan het toch niet”. Kortom dit zijn niet-behulpzame gedachtes die ook wel overtuigingen genoemd worden. Stel: je staat bij een wedstrijd. Je staat klaar bij de start om de snelste en de beste te zijn.Type Groen heeft ergens diep van binnen: “Ik kan het!” en type Rood hoort in zijn/haar hoofd een stem die diep van binnen zegt: je gaat het toch niet redden…. Zowel type Groen als Rood zijn precies hetzelfde. Alle omstandigheden zijn hetzelfde.

Wie zal er sneller en beter gaan? Juist type Groen. Deze heeft de hersenen al een signaal gegeven en het hele lichaam wordt klaar gestoomd voor een goed resultaat: “We gaan de snelste en de beste worden, want ik weet dat ik het kan!Wij hebben allemaal types Groen en Rood in ons. Type Groen is fijn. Die is behulpzaam. Natuurlijk kan het zijn dat je niet de snelst en de beste bent. Alleen je hebt er alles aan gedaan om het wel te worden. Type Rood echter kan heel hard getraind hebben alleen het wil toch niet lukken. Gek he? Nee dus. Op het moment dat je merkt dat je type Rood doet, mis je al veel kansen. Type Rood heeft immers niet-behulpzame overtuigingen. In dit voorbeeld: ik kan het toch niet. En als het nog een beetje tegen zit gaat de persoon er nog mee in de strijd ook. “Ik kan het wel” – “ik kan het niet” enzovoort. Dus al voor de start is er een innerlijk conflict aan de gang en is de focus op de sport weg. Bij MindTracking maken wij een onderscheid tussen het bewuste en onderbewuste brein. Het bewuste brein is de gedachte dat je jezelf (soms hardop) toespreekt. Het onderbewuste brein spreekt jou ook toe alleen heb je dat niet altijd door. Soms voel of hoor je een stem ergens in jouw hoofd. Ver weg. Dat is het onderbewuste brein. Sommige mensen zien dan letterlijk een corrigerende vinger van een ouder of van een leraar. Dit onderbewuste brein heeft alleen wel heel veel invloed op jouw handelen.

Het onderbewuste brein is veel sneller. Die stuurt ook al jouw spieren, organen, hormonen enzovoort aan. Dit onderbewuste brein kan uit Groen of Rood bestaan. Terugkomend op de sporter. Sporters zijn vaak heel erg gefocust op het halen van resultaten. Echter als je weet dat het onderbewuste brein alles aanstuurt, is het juist belangrijk om te kijken of jouw onderbewuste brein wel Groen is. Dit is natuurlijk voor elk mens belangrijk. Willen we allemaal niet wat meer zelfverzekerd zijn, vaker trots op ons zelf, meer geconcentreerd en gefocust zijn? Meer innerlijke rust ondanks mensen druk op jouw uitoefenen, “nee” kunnen zeggen en/of meer het gevoel hebben dat je het kan? MindTracking kan heel gemakkelijk achterhalen of jij in het Groene of in het Rode zit. Dit doen we door middel van spiertesten. Zit je in het Rood en wil je naar het Groen dan kan dat eenvoudig en snel omgezet worden. Jij beslist!