Zit je in het Groen of Rood?

Soms merk je dat je iets wilt alleen lukt het niet. Waarom durft de ander wel alles, heeft een goede concentratie of is vol zelfvertrouwen? Waarom heb jij het gevoel dat dit bij jou minder is? Dit is echt niet zo omdat de ander beter is dan jij! De reden is dat de ander Groen doet en jij doet Rood. Is dat fout? Nee, alleen het helpt je vaak niet. Iedereen heeft twee types in zich: de Groene en de Rode. Type Groen helpt jou en type Rood werkt tegen je. Een voorbeeld: als jij bang bent voor spinnen dan zit je in het Rood. Je kunt heel hard tegen jezelf zeggen: “Dat kleine spinnetje is toch niets. Ik ben veel groter. Kijk die lieve kleine pootjes.” Toch is er heel diep van binnen een stem die zegt tegen jou: “Jij bent bang voor die spin, kijk eens hoe eng die poten zijn en jij durft hem nooit te pakken.” Die diepe stem hoor je niet altijd. Toch is het die stem die in alles het sterkste is. Hij wint van alle gedachtes. Dus ook dat een spin heel klein is vergeleken met jou. Die diepe stem is Rood. Hij helpt jou niet, sterker nog hij maakt jou alleen maar banger.

Wat heeft het Groene type. Deze persoon heeft het diepe stemmetje natuurlijk ook. Alleen zegt dit stemmetje: "Ach zo' n kleine spin vergeleken mijn grote lichaam". Wat zie je: al zijn gedachtes en zijn diepe stem zijn het met elkaar eens en helpen hem om niet bang te zijn voor de spin.

 

In dit voorbeeld is het een spin. Alleen hoe zit dat met vrienden maken, concentreren, zelfvertrouwen of blij zijn met jezelf? Ook hier kan het Rode type om de hoek kijken en dat wil je niet. Niets is toch fijner als je zelfvertrouwen hebt of blij bent met jezelf? Eigenlijk is het redelijk eenvoudig om van het Rode type naar het Groene type te gaan. Alleen daar heb je hulp bij nodig van iemand die jou daarbij helpt. En ineens zal je Groen doen en vergeet je zelfs dat je Rood deed! Wat je wilt veranderen mag jij zeggen, alleen dan kan het veranderen bij jou. Jij beslist!

Dit is toe te passen voor veel verschillende gebieden:

Minder zorgen maken

Meer innerlijk rust

Minder druk zijn (in het hoofd)

Meer zelfvertrouwen

Meer durven

Minder angsten

Gelukkiger willen voelen

Minder moeite hebben met lezen

Minder prikkels ervaren

Minder gepest worden

Meer concentratie

Minder snel afgeleid zijn

Minder tijd kwijt zijn aan huiswerk

Beter slapen

Meer vriendjes

Minder het gevoel anders te zijn

School weer leuk vinden

Minder down voelen

Minder spanningen voelen